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Dear Delegate Cordoza:

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of
the Code of Virginia.

Issue Presented

You ask whether an insurance company that otherwise provides coverage for radiation therapy
for a particular type of cancer can deny a patient coverage for proton radiation therapy for that cancer,
when the claimed proton radiation therapy meets the standard of clinical evidence used by the insurance
company in making coverage determinations for other forms of cancer radiation therapy.

Background

As I understand it, your inquiry involves a scenario in which a health insurance carrier provides a
patient coverage for cancer treatments that use particular forms of radiation therapy.' The coverage is
available based on the patient’s treatment plan meeting the standard of clinical evidence supporting that
treatment modality for the patient’s diagnosis; however, the insurance company denies coverage for
treatment that involves proton radiation therapy. While your question does not state the reason the
insurance company is denying coverage for proton radiation therapy, it implies that the denial is based on
the insurance company utilizing a different or higher standard of clinical evidence than used for other
forms of cancer radiation therapy, such as the treatment it has already authorized.

Applicable Law and Discussion

Your inquiry implicates Virginia Code § 38.2-3407.14:1, which is among Virginia’s laws
addressing accident and sickness insurance. The statute defines “proton radiation therapy” as “the
advanced form of radiation therapy treatment that utilizes protons as an alternative radiation delivery
method for the treatment of tumors.” Although § 38.2-3407.14:1 directs that it not be “construed to

' Your request does not specify any particular cancer, so I assume that the type is irrelevant to your question.

2 VA. CODE ANN. § 38.2-3407.14:1(A) (2020) (emphasis added). “Radiation therapy treatment” refers to “a
cancer treatment through which a dose of radiation to induce tumor cell death is delivered by means of proton
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mandate the coverage of proton radiation therapy under any policy, contract, or plan issued or provided
by a carrier[,] the statute does provide that

each policy, contract, or plan issued or provided by a carrier that provides coverage for
cancer therapy shall not hold proton radiation therapy to a higher standard of clinical
evidence for decisions regarding coverage under the policy, contract, or plan than is
applied for decisions regarding coverage of other types of radiation therapy treatment.!

Virginia does not mandate coverage for cancer therapy, including proton radiation therapy.’
According to the plain language of § 38.2-3407.14:1, however, an insurance carrier, to the extent it
otherwise chooses to provide coverage for cancer therapy, may not deny coverage for proton radiation
therapy based on the application of a higher standard of clinical evidence for proton radiation therapy than
the carrier uses for other types of radiation therapy.® Ultimately, whether a particular claim is being
denied in violation of § 38.2-3407.14:1 is a question of fact beyond the scope of an opinion of this
Office’; nevertheless, if the insurance carrier in your scenario is in fact denying coverage for proton

radiation therapy, intensity modulated radiation therapy, brachytherapy, stereotactic body radiation therapy, three-
dimensional conformal radiation therapy, or other forms of therapy using radiation.” /d. Proton radiation therapy, as
generally understood, is a type of radiation therapy that directs a beam of radiation from an external machine
through the skin and into cancerous tissue. It differs from other forms of radiation therapy in that protons, positively
charged subatomic particles, rather than x-rays are used. Proton radiation therapy can be used in conjunction with
other cancer treatments, including x-ray radiation, chemotherapy, immunotherapy, or surgery. See, e.g., AMERICAN
CANCER SOCIETY, Gerting External Beam Radiation Therapy, https://www.cancer.org/cancer/managing-
cancer/treatment-types/radiation/external-beam-radiation-therapy.html (last visited Dec. 8, 2023); AMERICAN
SOCIETY OF CLINICAL ONCOLOGY, Proton Therapy, CANCER.NET (10/22), https://www.cancer.net/navigating-
cancer-care/how-cancer-treated/radiation-therapy/proton-therapy; ~ ENVIRONMENTAL ~ PROTECTION  AGENCY,
Radiation Therapy, https://www .epa.gov/radtown/radiation-therapy (last updated Sept. 5, 2023).

3 Section 38.2-3407.14:1(C). As used in the statute, a “carrier” is any “insurer proposing to issue individual or
group accident and sickness insurance policies providing hospital, medical and surgical, or major medical coverage
on an expense-incurred basis; a corporation providing individual or group accident and sickness subscription
contracts; or a health maintenance organization providing a health care plan for health care services.” /d. at
subsection (A).

4 Enacted in 2017, Code § 38.2-3407.14:1 applies only to “insurance policies, subscription contracts, and health
care plans delivered, issued for delivery, reissued, or extended in the Commonwealth on and after January 1, 2018,
or at any time thereafter when any term of the policy, contract, or plan is changed or any premium adjustment is
made.” 2017 Va. Acts ch. 287 (enacting subsection D as part of the statute). It does not apply to Medicare or “any
other similar coverage under state or federal governmental plans.” Section 38.2-3407.14:1(E). I note that the State of
[llinois passed a substantially similar law earlier this year. See H.R. 2799, 103d Gen. Assemb. (Ill. 2023). See also
OKLA. STAT. tit. 36, § 6060.9b.

5 Cf. Ch. 34, art. 2, of Title 38.2 of the Virginia Code, §§ 38.2-3408 to -3419.1 (“Mandated Benefits”). I note that
a bill seeking to mandate coverage of hypofractionated proton therapy for breast and prostate cancer was introduced
in 2018, but failed. See H.B. 434, 2018 Reg. Sess. (Va. 2018).

 “When the language of a statute is unambiguous, we are bound by the plain meaning of that language.” Manu
v. GEICO Cas. Co., 293 Va. 371, 379 (2017) (quoting Conyers v. Martial Arts World of Richmond, Inc., 273 Va.
96, 104 (2007)).

7 See, e.g., 2006 Op. Va. Att’y Gen. 141, 144 (relaying that “this Office does not investigate the facts behind
opinion requests and does not issue opinions regarding questions of fact”). As proton radiation therapy is not a
mandated benefit in Virginia, I must note that there may be other bases upon which the insurance company may
deny coverage to a particular patient.
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radiation therapy based on a failure to meet a higher standard than is imposed on other radiation
treatments that would be approved, the carrier is violating § 38.2-3407.14:1.2

Conclusion

Accordingly, it is my opinion that Code § 38.2-3407.14:1 prohibits an insurance carrier that
provides coverage for cancer therapy from denying a patient coverage for proton radiation therapy when
the coverage determination is based on the carrier’s application of a higher standard of clinical evidence
to such treatment than it uses for treatments it otherwise approves.

With kindest regards, I am,

Very truly yours,

o

Jason S. Miyares
Attorney General

8 Section 38.2-3407.14:1 does not include a definition of “standard of clinical evidence.” I assume that this term
refers to the amount of clinical evidence, such as case reports, cross-sectional studies, case-control studies, cohort
studies, randomized controlled trials, critically appraised individual articles, and systemic reviews, typically
considered sufficient to show that a particular treatment is reasonable, effective, and medically necessary for its
proposed use. See Patricia B. Burns, Rod J. Rohrich & Kevin C. Chung, The Levels of Evidence and Their Role in
Evidence-Based Medicine, 128(1) PLASTIC & RECONSTRUCTIVE SURGERY 305-310 (July 2011), available at
https://journals.lww.com/plasreconsurg/fulltext/2011/07000/the _levels of evidence and their role in.46.aspx (last
visited Dec. 8, 2023); NORTHERN VIRGINIA COMMUNITY COLLEGE, Evidence-Based Practice for Health
Professionals, https://libguides.nvec.edu/evidence-based-practice/levelsofevidence (last updated Dec. 4, 2023);
ELSEVIER, Levels of evidence in research, https://scientific-publishing.webshop.elsevier.com/research-
process/levels-of-evidence-in-research/ (last visited Dec. 8, 2023). Regardless, § 38.2-3407.14:1 makes clear that
proton radiation therapy cannot be held to a higher standard than other cancer therapies.





